Dnes
Teplota: 6.2 °C

24.01.2020   Autobusové nádraží

Zasláno: 24.01.2020
Zveřejněno: 24.01.2020

Obsah:

Dobrý den, mám dvě připomínky k jinak velmi pěknému autobusovému nádraží. 1. Chtěl bych se zeptat, proč je na něm tolik odpadkových košů, ale ani jedno místo, kde lze opad třídit? Proč musí vše do směsného odpadu? I SŽDC při rekonstrukci nádražní budovy koš na tříděný odpad zřídila. Vždy hledám, kam tu plastovou láhev, či kelímek, dát. 2. Na autobusovém nádraží je zakázáno kouřit. Přesto jsou všechny odpadkové koše značně znečištěny od típnutých cigaret, nedopalky jsou i na zemi. Nešlo by nádraží označit symboly zákazu kouření a vytvořit nějaké odsunuté místo, které je označeno jako místo, kde je kouření povoleno a zbytek nádraží více hlídat?

Děkuji a jsem s pozdravem  

Martin Hodek


Zpracováno:

Předáno k vyjádření panu Ing. Zelenákovi, pracovníkovi odboru správy majetku a financování.


Vyjádření:
28.01.2020

Dobrý den,

děkujeme Vám za zaslání připomínek.

1. Autobusové nádraží ve své nynější podobě je výsledkem práce projektanta, a to včetně počtu a rozmístění odpadkových košů. Místo pro tříděný odpad je na konci autobusového nádraží, a to z boku nádražní budovy, kde je kontejnerové stání.

2. Zákaz kouření, mimo jiné i na zastávkách autobusů, řeší protikuřácký zákon. Někteří občané však nejen, že nerespektují zákon, ale nerespektují ani práva spoluobčanů. Symbol zákazu kouření toto nezmění.

 

S pozdravem

Ing. Tibor Zelenák

odborný pracovník správy majetku

 

 28.1.2020

Děkuji za ni, ač se bohužel týká o odpověď ve smyslu "něco mu napíši, protože musím, ale ztrácet čas tím nebudu". K Vaší reakci. Co se týče té práce projektanta, tak říká maximálně to, že když nádraží navrhoval, tak měl myslet na třídění odpadu, a evidentně nemyslel. Ano, odpadkové koše tam jsou. Na ty se ale neptám. Já se ptám na koše na tříděný odpad. Takže tomu argumentu nerozumím. Ano, je tam kontejnerové stání. Na druhém konci nádraží, kam velká většina cestujících nikdy nedojde. Pokud vystoupí z autobusu, tak asi těžko půjdou přes celé nádraží k místu, o kterém ani neví, že existuje. Místa na tříděný odpad mají smysl jen v tom případě, že o nich lidé ví. A to u stání zastrčeném na konci nádraží na rohem asi neví. Zejm. ti, kteří přijedou město jen navštívit. Ono se to netýká jenom nádraží, ale celé Kamenice či celého náměstí. Kde tam jsou místa na tříděný odpad, např. pro ty, co město jen navštíví? Jistě by pro město, které se holedbá rozvojem v řádů stovek milionů ročně, nebyl problém umsítit na několika místech menší koše. 

Ke kouření. Děkuji, že to řeší protikuřácký zákon vím, proto jsem to psal. Symbol zákazu tomu určitě pomůže. Jednak na to některé kuřáky třeba upozorní (on každý není všech zákonů znalý), zda druhé, pokud už bude někdo kouřit, mohu ho na ceduli upozornit, což má také určitou sílu.

Takže, zkuste mi prosím odpovědět znovu a tentokrát prosím se skutečným zájmem moji připomínku nějak řešit a ne jen se jí zbavit. Protože přesně takový pocit z Vaší čistě formální odpovědi mám.

 

 14.2.2020

Váše opětovná žádost byla projednána s vedením města Náchoda a bylo rozhodnuto, že do prostor výstupu z autobusů se umístí venkovní odpadkový koš na tříděný odpad s odpovídajícími piktogramy.  Dále pak na oba konce autobusového nádraží bude umístěna tabulka s textem upozorňujícím na zákaz kouření v prostoru autobusového nádraží, která bude rovněž opatřena odpovídajícím piktogramem.    

 

 

S pozdravem

Ing. Tibor Zelenák

odborný pracovník správy majetku