Středa, 31.01.2018Městští strážníci v Náchodě zachraňovali život

Městští strážníci v Náchodě zachraňovali život


V sobotu 27. ledna 2018 v 10 hodin dopoledne přijali strážníci Městské policie Náchod pomocí mobilní aplikace „Kiss SHARP" (více o aplikaci na http://svolavac.cz/sharp/) výzvu z operačního střediska Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje k výjezdu k nahlášené zástavě krevního oběhu ve sportovní hale v Náchodě v ulici Na Hamrech, v tzv. „v Plechovce". Výzva této mobilní aplikace „Kiss SHARP" byla následně doplněna o oznámení o možné přítomnosti agresivní osoby na místě události.

Hlídka Městské policie Náchod, jmenovitě  strážníci Dvořák a Kosař, se dostavili na místo přibližně do tří minut od obdržení výzvy. Našli ženu ležící na podlaze a u ní klečícího muže, který se ji pokoušel posadit. Strážníci ženu okamžitě položili na zem a od přítomného muže zjistili, že ji nalezl chroptící a lapající po dechu na zemi. Proto zkontrolovali základní životní funkce a následně zahájili kardiopulmonální resuscitaci a přípravu k použití AED. Právě novými defibrilátory, pořízenými v loňském roce, jsou mimo jiné vybavena i vozidla městské policie. Osm strážníků MP Náchod se navíc v říjnu loňského roku zúčastnilo kurzu organizovaného záchrannou službou a na základě prokázání odborných znalostí byli zařazeni do systému First Responderů.

„Tady se potvrzuje, že pořízení defibrilátorů, které je výsledkem úspěšného čerpání finančních prostředků z česko-polské příhraniční spolupráce, bylo dobrým rozhodnutím, díky kterému jsou naši strážníci vybaveni špičkovými prostředky k záchraně života. Rád bych jim také v tomto konkrétním případě poděkoval, protože osobní nasazení a úsilí, které věnovali odbornému školení, má skutečně smysl," poděkoval strážníkům MP Náchod starosta města Jan Birke.

Před vlastním použitím AED na místo dorazila posádka Rychlé lékařské pomoci Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje a pacientku si převzala k dalším úkonům nutným k zajištění životních funkcí.

„Díky přenosným defibrilátorům a zmíněnému proškolení jsou strážníci schopni poskytnout první pomoc člověku v přímém ohrožení života do příjezdu záchranné služby," dodal k případu velitel městské policie Náchod Petr Valica.


Městští strážníci v Náchodě zachraňovali život Městští strážníci v Náchodě zachraňovali život

Městští strážníci v Náchodě zachraňovali život Městští strážníci v Náchodě zachraňovali život

Další zprávy /