Dnes
Teplota: 14.7 °C

Pondělí, 23.05.2022Zvládli byste autoškolu? Vyzkoušejte si, jak byste obstáli u další série nových otázek.

Zvládli byste autoškolu? Vyzkoušejte si, jak byste obstáli u další série nových otázek.


Do zkoušek autoškol nově přibudou edukativní videa z reálných situací v provozu. Videa budou součástí další nové sady testových otázek, které se zaměří hlavně na nejzranitelnější účastníky provozu, jako jsou motorkáři, cyklisté a chodci. Nové otázky představili zástupci ministerstva dopravy a Asociace autoškol ČR. I se starými je jich nyní celkem kolem 900. Každý žadatel v současnosti u zkoušky řeší 25 příkladů.

Novou sadu otázek pro závěrečné zkoušky úřady zařadí do zkoušek od 5. a 6. června  2022.

Nově nebudou chybět ani plnohodnotná videa například s pohybujícími se chodci. Textová i audiovizuální forma bude ještě lépe představovat budoucím řidičům běžný provoz, ve kterém se budou již zakrátko po složení zkoušky pohybovat. Chceme se tak co nejvíce přiblížit reálné dopravní situaci, kdy řidič v provozu nemá možnost zastavit čas, vrátit se a rozhodnout se jinak.

Nové testové otázky se zaměří hlavně na témata souvisejícími  se zlepšujícím se počasím na jaře a v létě, kdy se na silnicích řidiči více setkávají s motorkáři, cyklisty či hodci. Poukazují například na zákonitosti záchranářské uličky nebo situace, kdy je potřeba se před otevřením dveří  zaparkovaného auta dobře podívat do zpětného zrcátka, aby vystupující řidič neohrozil projíždějícího  cyklistu.

Zájemci si otázky mohou vyzkoušet na webu https://www.noveotazky.cz/

Nové otázky jsou součástí projektu Nová generace testových otázek pro žadatele o řidičské oprávnění, který ministerstvo spustilo už loni na podzim. Resort dopravy bude sady otázek rozšiřovat i dál, doplňování sad každého zhruba čtvrt roku. Do budoucna počítá například s novými formami otázek, na které by byl omezený čas nebo by se k nim už po zadání odpovědi nebylo možné vracet. Otázky se budou zaměřovat také na specifické situace,  například denní dobu, počasí,  hustotu provozu a další.

Uchazeči o řidičské oprávnění podle autoškol mají v posledních měsících vyšší zájem o teoretickou přípravu na zkoušky.

 

 


ilustrační foto ilustrační foto

Další zprávy /