Dnes
Teplota: 19.8 °C

Úterý, 27.02.2018Ceny Kulturní a sportovní nadace města Náchoda za rok 2017

Ceny Kulturní a sportovní nadace města Náchoda za rok 2017


V sobotu 24. února 2018 byly již tradičně na Reprezentačním plese Města Náchoda v Městském divadle dr. J. Čížka předány ceny Kulturní a sportovní nadace města Náchoda za přínos v oblasti kultury a sportu na Náchodsku. Ceny předali starosta města Náchoda Jan Birke a předseda správní rady „nadace" Ing. Pavel Sobotka.

Oblast kultury:

David Novotný organizátor charitativních akcí
za reprezentaci města Náchoda

Od svých patnácti let pořádá různé charitativní a společenské akce. Svou první akci uspořádal na Střední škole podnikatelské v Náchodě. Po celou dobu je věrný městu Náchod se svou největší akcí, kterou je Muž roku a Den dobrých skutků. Muž roku je již tradiční událostí nejen v Náchodě, ale je sledován za hranice naší země. Den dobrých skutků je charitativní akcí, která pomáhá k integraci zdravotně postižených či znevýhodněných dětí a lidí mezi zdravý kolektiv a na této akci již bylo přes 300 osobností. Mezi jeho další akce patří vyhlášení Nej sestřičky, což je poděkování zdravotním sestřičkám za jejich náročnou a obětavou práci, Večer pro dobrou věc, pořádání charitativních adventních koncertů, naučných akcí pro školy či různých společenských akcí. Tyto akce pořádá nejen v Náchodě, ale rozrostl se po celém Královéhradeckém kraji či v dalších městech naší země. V minulém roce oslavil adventním koncertem svou 750. uspořádanou akci. Za tuto dobu věnoval charitativním organizacím, dětským domovům, stacionářům a ústavům několik miliónů korun.

sbor Canto při ZUŠ Náchod - TALENT
za vzornou reprezentaci města Náchoda na pěveckých soutěžích

Sbor Canto je koncertním oddělením Náchodského dětského sboru Základní umělecké školy Náchod, kde ve třech odděleních pracuje takřka 110 zpěváčků. V repertoáru Canta najdete skladby od renesance, přes lidovky až po současnost. Již jedenáctým rokem je jeho sbormistrem Zbyněk Mokrejš pět let jej na klavír doprovází Roman Černý. Mezi největší úspěchy sboru patří Zlatý vavřín z celostátní soutěže Festa Musicale Olomouc, či stříbro z Mezinárodního festivalu dětských pěveckých sborů v Pardubicích. Největším úspěchem je zlaté pásmo a titul absolutního vítěze v celostátní soutěží Porta Musicae v Novém Jičíně. Canto je však hlavně dobrá parta sborových nadšenců, která miluje dobré jídlo ve velkém množství a zpívá pro radost.

Oblast sportu:

Zdeněk Jaroš trenér mládeže
za mnohaletou práci s mládeží a vynikající výsledky v kuželkářském sportu

Sportu se věnuje již od dětství. Začínal s pozemním hokejem, kde to dotáhl až do výběru Čech. Ve 14 letech začal s plaváním, kde se stal několikanásobným mistrem ČSR. Po ukončení aktivní činnosti se plavání věnoval jako trenér. Zavedl plaveckou výuku na ZŠ Běloves. Zároveň v té době hledal i sport, kde by se i ve vyšším věku mohl aktivně zapojit a začall hrát aktivně kuželky. Začínal ve výboru SKK Náchod, pokračoval přes předsedu Komise mládeže tehdejšího Českomoravského kuželkářského svazu, aby v roce 2001 byl zvolen prezidentem tohoto nejvyššího kuželkářského orgánu v ČR. Od roku 2009 se věnuje intenzivní práci s mládeží v náchodském klubu, kde působí ve funkci šéftrenéra. Pod jeho vedením dosahují náchodští mladí kuželkáři skvělých úspěchů. Pod jeho vedení byl SKK Náchod vyhlášen podruhé za sebou jako nejlepší klub v ČR v práci s mládeží.

Jana Moravíková plavkyně Delfínu Náchod - TALENT za vynikající výsledky v plaveckých soutěžích

Začala v osmi letech plavat a trénovat pod vedením Petra a Katky Jermanových v oddíle Delfín Náchod. A hned slavila úspěchy. V rámci celé České republiky se v roce 2016 umístila v disciplíně 100 motýl a 100 volný způsob na 1. místě, na 50 motýl a 200 polohový závod skončila na 2. místě a 3. místo obsadila v distanci 200 volný způsob. Na letním Poháru ČR v roce 2017 zvítězila hned v 5 disciplínách, přidala pak ještě 2. místo v disciplíně 400 m volný způsob a byla též členkou medailových štafet, které se umístily na 2. a 3. místě. Na zimním poháru ČR v roce 2017 v Karviné, vybojovala zlaté medaile ve 3 distancích, a to na 50 motýl, 100 motýl a 200 volný způsob a stříbrnou medaili získala na 400 m volným způsobem. V rámci celé České republiky pak v roce 2017 Jana Moravíková obsadila 1. místo na trati 200m volným způsobem a 3. místa v motýlku na 50 a 100 m a v kraulu na 400 m.

Všem oceněným blahopřejeme!

Foto: Martin Hurdálek


Reprezentační ples Reprezentační ples

Reprezentační ples Reprezentační ples

Další v galerii 15

Další zprávy /