Dnes
Teplota: -0.5 °C

Pondělí, 23.07.2018156. výročí narození Josefa Krapky – Náchodského

156. výročí narození Josefa Krapky – Náchodského


Josef Krapka-Náchodský (1862-1909)

*22. 7. 1862 Pavlišov u Náchoda - †13. 4. 1909 Prostějov

 

Dne 22. července uplynulo 156 let od narození Josefa Krapky - Náchodského, básníka, spisovatele, člověka, který usiloval o společenský a sociální pokrok. Zároveň se jedná o 3. výročí, které lze spojit s revitalizací jeho památníku v Náchodě - Pavlišově (v místech, kde stál Krapkův rodný dům). Revitalizace památníku, provedená městem Náchod v roce 2015, byla unikátní tím, že se na ní finančně podílela  řada soukromých osob i dalších institucí včetně přímého potomka Josefa Krapky - Náchodského, kterým je Martin Wichterle - předseda představenstva WIKOV industry. Vzpomínky na Josefa Krapku - Náchodského se zúčastnili starosta Náchoda Jan Birke, místostarosta Miroslav Brát, člen městské rady Marek Dvorský, zastupitel Petr Jirásek  a další.

 „Josef Krapka - Náchodský  byl talentovanou a zajímavou osobností. Tak jej například viděl i jeho přítel básník J.S.Machar, který vysoce hodnotil Krapkovy knihy z Pamětí štváče a Obrázky z Valašska.  Krapka později spolupracoval i s T. G. Masarykem při zakládání Dělnické akademie. Zajímavostí jistě je spojení jména Krapka - u potomků Josefa Krapky - Náchodského se jménem Wichterle (včetně Otty Wichterleho - vynálezce kontaktních čoček). Tak například manželka profesora Otty Wichterleho - MUDr. Linda Wichterleová je vnučkou Josefa Krapky - Náchodského", vysvětluje místostarosta Miroslav Brát. 

Dodejme, že na informační tabuli u památníku je umístěn i  QR kód, který návštěvníka (vlastníka chytrého telefonu) přesměruje na webové stránky www.krapka.mestonachod.cz , kde se dočte o Krapkovy více. Hlavní informační tabule zároveň obsahuje též stručné vysvětlující anotace i v angličtině, polštině, němčině a ruštině.


156. výročí narození Josefa Krapky – Náchodského 156. výročí narození Josefa Krapky – Náchodského

156. výročí narození Josefa Krapky – Náchodského 156. výročí narození Josefa Krapky – Náchodského

Další v galerii 7

Další zprávy /