Dnes
Teplota: 4.0 °C

Úterý, 04.06.2019Sboreček Jiráskova gymnázia v Hradci Králové a v západních Čechách

Sboreček Jiráskova gymnázia v Hradci Králové a v západních Čechách


V dubnu 2019 se Sboreček Jiráskova gymnázia vydal hned do několika míst naší republiky, a měl tak možnost si v některých těchto místech poprvé zazpívat .

 Nejprve se ale 16. dubna zúčastnil přehlídky středoškolských sborů v Hradci Králové, kde byl oceněn, stejně jako na minulé přehlídce, poděkováním se „zlatým pásmem". Následně byl vybrán k postupu na přehlídku celostátní. 

Ve dnech 26. a 27. dubna se sbor zúčastnil mezinárodního pěveckého festivalu Cantate carlsbad 2019, který se konal tradičně v Karlových Varech a v Mariánských Lázních. Pořadí sborů a délka jejich vystoupení byla určena pořadatelem festivalu. První den v pátek 26. 4. měl Sboreček příležitost si zazpívat na pódiu známé Mlýnské pseudorenesanční kamenné kolonády z let 1871 - 1881, postavené podle projektu vynikajícího českého architekta Josefa Zítka.  Pro toto vystoupení na Mlýnské kolonádě bylo vyhrazeno pořadatelem 30 min. Sboreček tu zazpíval výběr ze svého tradičního repertoáru.

Následující dvě vystoupení se konala druhý den, v Mariánských Lázních. Sboreček uvedl další část svého repertoáru na pódiu novobarokní hlavní kolonády  vídeňských architektů Miksche a Niedzielského, vyzdobeného nástropními freskami  malíře Josefa Vyleťala. Délka  programu byla stanovena pořadatelem, stejně jako v Karlových Varech, na 30 min. Druhé představení Sborečku v Mariánských Lázních se pak konalo v mramorovém sále společenského domu Casino z konce 19. století, vystavěného ve stylu italské novorenezance. Pro každý sbor tu byl rezervován prostor pro kratší samostatné vystoupení. Na závěr programu v Casinu se všechny sbory spojily a provedly skladbu Bedřicha Smetany „Proč bychom se netěšili" z opery Prodaná nevěsta.     

Dá se říci, že všechna vystoupení Sborečku na festivalu výrazně zaujala jak posluchače, tak i ostatní zúčastněné sbory. Svědčí o tom srdečná reakce pořadatelů, kontakty posluchačů a zpěváků jiných sborů, kteří vystoupení Sborečku sledovali. Po koncertech oslovovali naše studenty a chtěli si s nimi popovídat. Tyto rozhovory probíhaly nejednou v jiném jazyce, než českém.


Sboreček Jiráskova gymnázia v Hradci Králové a v západních Čechách Sboreček Jiráskova gymnázia v Hradci Králové a v západních Čechách

Sboreček Jiráskova gymnázia v Hradci Králové a v západních Čechách Sboreček Jiráskova gymnázia v Hradci Králové a v západních Čechách

Další v galerii 3

Další zprávy /