Dnes
Teplota: 18.6 °C

Čtvrtek, 12.08.2021Nový prohlídkový okruh na zámku v Náchodě

Nový prohlídkový okruh na zámku v Náchodě


Od dnešního dne je pro veřejnost zpřístupněn nově pojatý prohlídkový okruh na náchodském zámku. Slavnostního otevření ve středu 11. 8. za účasti generální ředitelky Národního památkového ústavu Nadi Goryczkové a dalších čestných hostů se zúčastnila i místostarostka města Náchoda Pavla Maršíková.

Nový prohlídkový okruh na zámku v Náchodě představuje historii posledních šlechtických majitelů - rodu Schaumburg-Lippe. Tento výběrový okruh navazuje na reinstalovaný okruh Zámek za Piccolominiů, který byl veřejnosti představen v červnu.

„Náchodský zámek prochází v poslední době významnou proměnou, a to jak interiérovou a exteriérovou, tak i personální. Nová kastelánka připravila letos pro návštěvníky dva nové prohlídkové okruhy, druhým rokem zde probíhá také revitalizace zámeckého kopce, která fakticky i vizuálně propojí zámek s městem a další stavební obnovy jsou v plánu. I díky těmto aktivitám se zámek stal jedním z hlavních turistických cílů regionu a já věřím, že v dalších letech bude jeho obliba dále narůstat," sdělila generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.

Nový prohlídkový okruh reflektuje působení rodu Schaumburg-Lippe ve druhé polovině 19. století na náchodském panství. To roku 1842 zakoupil kníže Jiří Vilém Schaumburg-Lippe za 2 500 000 zlatých pro svého druhorozeného syna Viléma Karla Augusta a založil tak náchodskou sekundogenituru rodu. Sňatkem Vilémova syna Bedřicha s dánskou princeznou Luisou došlo v závěru 19. století k opětovnému spříznění rodu s dánskou královskou rodinou. Tato německá knížata na Náchodě vládla až do konce 2. světové války. 21. 6. 1945 jim byl všechen majetek zkonfiskován a přešel do vlastnictví státu.

Autorem libreta nové trasy je Petr Ťažký, kurátor z Územní památkové správy na Sychrově a na reinstalaci se velkou měrou podílela také kastelánka Iva Bártová: „Návštěvníky zavedeme do knížecího apartmá Viléma Karla Augusta a jeho ženy Bathildis Amalgunde, ale také do pokojů jejich osmi dětí, denní místnosti služebnictva či do pokoje Jiřího Stanislava Gutha-Jarkovského, hlavního spojovacího prvku rodinných osudů. Právě zde Jiří Guth-Jarkovský započal po studiích svou kariéru - a to jako vychovatel knížecích dětí. Své nově nabité znalosti a zkušenosti posléze zúročil jako překladatel, spisovatel i jako uznávaný odborník na etiketu a vhodné chování. V celkem čtrnácti místnostech bude moci návštěvnická veřejnost poodhalit tajemství životních osudů jednoho z nejvýznamnějšího, byť často opomíjeného šlechtického rodu. Návštěvníci také jistě ocení bohatost a rozmanitost dochovaného původního kmenového mobiliáře, který byl dosud uložen v depozitářích".

Při tvorbě libreta a následné instalaci bylo vycházeno z historických dobových fotografií, inventářů a zápisků Jiřího Gutha-Jarkovského. Realizační tým: Petr Ťažký (ÚPS Sychrov), Iva Bártová (kastelánka objektu), Jiří Germain, Alena Novotná, Monika Stolínová (zámek Náchod), Martin Havlíček (ÚOP Josefov) a další, konzultace Petr Weiss (kastelán zámku Litomyšl) a členové Komise pro interiérové instalace při ÚPS Sychrov pod vedením Miloše Kadlece, ředitele Územní památkové správy na Sychrově.

Do budoucna se v rámci tohoto nového okruhu počítá s výmalbou západního křídla a chodeb, zajištěním zastínění a také instalací prezentace Schaumburgy získaných řádů, mincí a vyznamenání. Toto doplnění by bylo novinkou pro sezonu 2022.

 

(zdroj: NPÚ, foto: Město Náchod, NPÚ)

 

 

Zámek Náchod

Původně gotický hrad založený v polovině 13. století se díky renesančním a barokním přestavbám rozrostl v rozsáhlý stavební komplex o pěti nádvořích. Návštěvníci mohou obdivovat středověkou věž, sklepení, renesanční arkády či barokní portály. Mezi nejvýznamnější majitele Náchoda patřili Smiřičtí ze Smiřic, italský rod Piccolominiů, Kuronští a německý knížecí rod Schaumburg-Lippe. Více na www.zamek-nachod.cz

 

ÚPS na Sychrově

Národní památkový ústav, územní památková správa na Sychrově je jedním ze čtyř pracovišť zabývajících se správou objektů v péči Národního památkového ústavu. NPÚ je největší příspěvková organizace Ministerstva kultury ČR a z pověření státu spravuje a veřejnosti zpřístupňuje více než sto nemovitých památek. V rámci zpřístupněných objektů pečuje také o přibližně tři čtvrtě milionu sbírkových předmětů a též o typické součásti zámeckých i hradních areálů: historické zahrady a parky. Z konvolutu památek přímo ve správě NPÚ je sedm zapsáno v Seznamu světového dědictví UNESCO.

NPÚ, územní památková správa na Sychrově se stará o sedmnáct  památek na území Libereckého, Pardubického a Královéhradeckého kraje. Další informace najdete na www.npu.cz, nebo https://www.npu.cz/cs/ups-sychrov/pro-media

 

 

 

 


Město Náchod, NPÚ Město Náchod, NPÚ

Město Náchod, NPÚ Město Náchod, NPÚ

Další v galerii 12

Další zprávy /