Dnes
Teplota: -0.4 °C

Středa, 07.03.2018Vzpomínkový akt u příležitosti 168. výročí narození T.G.Masaryka

Vzpomínkový akt u příležitosti 168. výročí narození T.G.Masaryka


Místostarostové Ing. Pavla Maršíková, Miroslav Brát a Ing. Jan Čtvrtečka si společně s vedením ZŠ T.G.Masaryka a zástupci Místní organizace Konfederace politických vězňů připomněli 168. výročí narození prvního prezidenta Československé republiky T.G.Masaryka.

Politik, filozof a myslitel, který se zásadní měrou zasloužil o obnovu naší státnosti v roce 1918 se  narodil 7. března 1850 v Hodoníně. Místem ceremonie byla jedna z velkých náchodských škol, která nyní nese Masarykovo jméno. Žákyně ZŠ T.G.Masaryka  si připravily malé čtené pásmo sestávající z úryvků z knihy Hovory s TGM spisovatele Karla Čapka. Všichni přítomní se shodli na tom, že Masarykův  odkaz  stavějící na slušnosti a humanitě je stále platný i v aktuální době a zdůraznili, že právě školy mají velký díl odpovědnosti za šíření tohoto odkazu mezi mladou generací. „Jsem hrdá, že právě naše škola nese Masarykovo jméno, a  busta našeho prvního prezidenta zdobí vstup do budovy", uvedla ředitelka školy  Mgr. Radka Lokvencová.

 

Masaryk a Náchodsko (historická reflexe):

 

T.G.Masaryk Náchodsko navštívil již v letech 1901 a 1904. Dokonce zde  přednášel na náchodské reálce v rámci letních univerzitních kurzů. Oblíbil si naše město i okolní region natolik, že zvažoval, že bude v roce 1907 kandidovat právě za Náchodsko do Říšské rady. Již jako prezident Československa navštívil oficiálně Náchod  v roce 1926.  


Vzpomínkový akt u příležitosti 168. výročí narození T.G.Masaryka Vzpomínkový akt u příležitosti 168. výročí narození T.G.Masaryka

Vzpomínkový akt u příležitosti 168. výročí narození T.G.Masaryka Vzpomínkový akt u příležitosti 168. výročí narození T.G.Masaryka

Další v galerii 4

Další zprávy /