Dnes
Teplota: 1.5 °C

Úterý, 05.06.2018Sommerkemp oslavil dvacet let od své existence

Sommerkemp oslavil dvacet let od své existence


Poslední květnový týden trávilo deset žáků ze Základní školy Komenského Náchod společně se svými vrstevníky z německého partnerského města Halberstadt a s deseti kamarády z holandského Woldendorpu na mezinárodní akci, která se konala již po dvacáté.

Toto výročí si všech 30 žáků se svým doprovodem užilo na Dobrošově v malebném prostředí Jiráskovy chaty. Téma letošního setkání bylo Hry dříve a dnes. Žáky spojovaly nejen herní aktivity, dobrá nálada, ale především jazykové dovednosti, které mohli žáci zúročit v praxi. Komunikačním jazykem byly angličtina, němčina, ale samozřejmě i čeština a holandština. Zajímavým zjištěním bylo, že dnešní populární hry, jako jsou aktivity, monopoly, postřehové i sportovní hry, si mohou zahrát společně děti ze tří různých zemí. Účastníky však také velmi zabavily hry, kterými se bavili už jejich prarodiče, jako skákání přes švihadlo a gumu, skákání panáka či hra chodí pešek okolo. V zápalu těchto aktivit ani nikomu nechyběly hry na mobilu.

 Celé mezinárodní skupině přálo doslova parné letní počasí. I doprovodný program byl velmi pestrý. V úterý byli žáci mile a přátelsky přijati na náchodské radnici panem starostou Janem Birke. Zde mohli obdivovat krásný výhled z okna radnice na náměstí a především na náchodský zámek, na který se poté vydali. Nechyběla ani návštěva ZŠ Komenského, kde čeští žáci provedli své kamarády. Vše bylo zakončeno plněním úkolů v ulicích Náchoda. Ve středu mohli mladí cizinci společně s Čechy obdivovat skalní útvary Adršpašských skal. Ve čtvrtek nechyběla prohlídka dobrošovské pevnosti. Poté všichni navštívili školní pozemek ZŠ Komenského, kde nejen obdivovali živočichy, ale procvičili si i jejich cizojazyčné názvy.

Dvacátý ročník Sommerkempu je již minulostí. Setkání by se nemohlo uskutečnit bez finanční podpory Česko - německého fondu budoucnosti, bez velké vstřícnosti personálu Jiráskovy chaty a především společného zájmu všech zúčastněných. Vedoucí všech tří partnerských zemí se jednohlasně shodli na tom, že by chtěli ve vzájemné spolupráci pokračovat i nadále a věří, že se příští školní rok společně setkají v okolí německého Halberstadtu v pohoří Harz. Mladí účastníci odjížděli spokojeni, obohaceni o nové zážitky a přátelství.                   

                                                                      B. Majerová, Z. Hornychová - organizátorky projektu


Sommerkemp oslavil dvacet let od své existence Sommerkemp oslavil dvacet let od své existence

Sommerkemp oslavil dvacet let od své existence Sommerkemp oslavil dvacet let od své existence

Další v galerii 6

Další zprávy /