Dnes
Teplota: 1.1 °C

Čtvrtek, 14.03.2019Vedení náchodské radnice ocenilo záchranáře a strážnici městské policie

Vedení náchodské radnice ocenilo záchranáře a strážnici městské policie


Dnes dopoledne ocenili starosta města Jan Birke společně s místostarosty Janem Čtvrtečkou a Pavlou Maršíkovou v obřadní síni náchodské radnice záchranáře a strážnici Městské policie Náchoda, kteří se před týdnem podíleli při pokusu o záchranu života starší paní, která v dopoledních hodinách v centru města zkolabovala.

Nejprve k ní přiběhl záchranář mimo službu Filip Viesner následován strážnicí Městské policie Náchod Zuzanou Bečákovou. Ti vykonávali nepřímou srdeční masáž až do příjezdu zdravotníků. Přivolaná posádka Rychlé lékařské pomoci - MUDr. Růžena Potočková a Bc. Tomáš Polák, DiS. - a následně posádka Rychlé zdravotnické pomoci - Jana Koutová a Petr Novák - společně prováděli další úkony k záchraně života pacientky. Žena byla posléze transportována Leteckou záchrannou službou Královéhradeckého kraje, kterou tvořili MUDr. Jiří Nový, Petr Martinec a pilot Zdeněk Mede.

„Z celého srdce děkuji všem, kteří okamžitě zareagovali a pomohli při takto nečekané situaci. Velký respekt budí i dojezdové časy a přistání vrtulníku, jehož pilot bez potíží přistál v takto hustě zalidněné oblasti. Tato mimořádná souhra všech jednotlivců si rozhodně zaslouží naše uznání. Jako pro starostu je pro mě nesmírně důležité vidět, že lidský život je na prvním místě a všichni jsme díky obětavému a profesionálním přístupu záchranářů v bezpečí," vyjádřil svou úctu všem dnes oceněným starosta Jan Birke.

Poděkování záchranářům byl přítomen také ředitel Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje MUDr. Libor Seneta a velitel Městské policie Náchod Bc. Petr Valica.

„Tato konkrétní situace, tj. náhlá zástava oběhu, která je jednou z nejzávažnějších zdravotních komplikací, která může člověka postihnout, je i v naší práci poměrně méně často zastoupená. Ročně děláme přes 52 tisíc zásahů a s tím, co postihlo pacientku v minulém týdnu tady v Náchodě, se setkáváme méně než 500krát za rok, tzn. že méně než jedno procento našich zásahů je takto závažných. Proto samotná příprava i průběh a souhra všech během zásahu je nesmírně důležitá. Ne všechny případy samozřejmě mohou skončit záchranou života, úspěšnost je v průměru kolem 15 %," uvedl ředitel ZZS KHK MUDr. Libor Seneta, který předá ocenění těm, kteří se dnes nemohli osobně zúčastnit a dodal: „Proto mě velmi potěšila aktuální zpráva z včerejšího dne o zdravotním stavu pacientky, jejíž stav se zlepšuje a všichni budeme doufat, že tomu bude tak i nadále.

Náchodští radní projednali ocenění záchranářů na svém pondělním jednání a rozhodli o předání také drobného finančního daru jako vyjádření úcty a poděkování za mimořádně obětavý přístup při pokusu o záchranu života.

„Naši občané jsou díky vám v bezpečí a pro nás je ctí, že můžeme vyjádřit své poděkování prostřednictvím vás všem, kteří denně zasahují v terénu," řekl oceněným na závěr starosta Jan Birke.

 

Čestné uznání za mimořádně obětavý přístup při pokusu i záchranu života obdrželi z rukou vedení města:

Filip Viesner, Zuzana Bečáková, Růžena Potočková, Tomáš Polák, Jana Koutová, Petr Novák, Jiří Nový, Petr Martinec a Zdeněk Mede.


Vedení náchodské radnice ocenilo záchranáře a strážnici městské policie Vedení náchodské radnice ocenilo záchranáře a strážnici městské policie

Vedení náchodské radnice ocenilo záchranáře a strážnici městské policie Vedení náchodské radnice ocenilo záchranáře a strážnici městské policie

Další v galerii 8

Další zprávy /