Dnes
Teplota: 2.2 °C

Úterý, 30.07.2019Šéf odborů se na výjezdu v Náchodě setkal se starostou Janem Birke

Šéf odborů se na výjezdu v Náchodě setkal se starostou Janem Birke


V rámci prázdninových výjezdů Českomoravské konfederace odborových svazů do regionů zavítal dnes do Náchoda i její předseda Josef Středula. Se starostou Janem Birke diskutovali během návštěvy náchodské radnice především o dopravní infrastruktuře v regionu, chystané stavbě obchvatu města, příhraniční spolupráci a stále častěji skloňovaném tématu levné práce. 

„Náchod je městem s velmi nízkou nezaměstnaností, proto se místní firmy stále častěji potýkají s nedostatkem pracovních sil. Obracejí se na mě, diskutujeme o tom, hledáme řešení i formou podpory vzdělávání v učňovských oborech. Je to opravdu aktuální problém i co se týká konkrétních kvalifikací zaměstnanců," uvedl v debatě starosta Jan Birke. 

Během diskuze za účasti místopředsedkyně ČMKOS paní Radky Sokolové přišla také řeč na výši platů zaměstnanců v jednotlivých oborech. A rozdíly jsou často opravdu velké. Na toto téma se předseda ČMKOS Josef Středula tradičně vyjadřuje velmi ostře. „I tady v Královéhradeckém kraji, potažmo náchodském okrese, mohu jmenovat konkrétní zaměstnavatele, kteří vyplácejí svým zaměstnancům naprosto neadekvátní mzdu za odvedenou práci. Většinou právě ti nejvíce křičí, jaký mají zoufalý nedostatek pracovních sil. Není se čemu divit. Kdyby namísto shánění levnější pracovní síly v zahraničí, zvýšili svým zaměstnancům mzdu, vrátí se to nejen firmě, ale i městu. Právě v regionu totiž vydělané peníze lidé opět zpravidla utratí."

Starosta Jan Birke po setkání na náchodské radnici navštívil odboráře ve stánku na Masarykově náměstí. Témat k diskuzi bylo opravdu mnoho, proto se se zástupci jednotlivých odborových svazů z Náchodska a okolí domluvil na přípravě společného setkání v nejbližších měsících na náchodské radnici.


Šéf odborů se na výjezdu v Náchodě setkal se starostou Janem Birke Šéf odborů se na výjezdu v Náchodě setkal se starostou Janem Birke

Šéf odborů se na výjezdu v Náchodě setkal se starostou Janem Birke Šéf odborů se na výjezdu v Náchodě setkal se starostou Janem Birke

Další v galerii 6

Další zprávy /