Dnes
Teplota: 16.0 °C

Úterý, 03.09.2019Kraj jedná s městem o přesunu depozitů Muzea Náchodska

Kraj jedná s městem o přesunu depozitů Muzea Náchodska


Královéhradeckému kraji pomáhá najít město Náchod náhradní umístění pro depozitáře Muzea Náchodska. Město potřebuje budovu na náměstí uvolnit z důvodu jiného využití pro potřeby města, nabídlo proto kraji další dvě varianty, o kterých se bude jednat v průběhu září.

„Pokud k přesunu muzea dojde, je třeba dostatečný čas na stěhování depozitářů tak, aby muzeum mohlo dostát zákonným závazkům péče o sbírku, pro tento krok město vyjádřilo pochopení a netrvá na přesunu muzea do konce letošního roku. V průběhu měsíce září budeme pokračovat v jednání o budoucích možnostech," okomentovala situaci náměstkyně hejtmana Martina Berdychová odpovědná za oblast kultury.

„Pan ředitel se omluvil vedení města za svoji unáhlenou reakci na prvotní informaci o záměru přesunu muzea z budovy na náměstí a nyní se vracíme k debatě se zřizovatelem Muzea Náchodska, tedy s Královéhradeckým krajem. Máme vymyšlené zatím dvě varianty náhradního umístění," okomentoval starosta města Náchod Jan Birke.

Muzeum Náchodska je příspěvkovou organizací Královéhradeckého kraje. Sbírkový fond muzea je velmi rozsáhlý. Vznikl sloučením sbírek několika městských muzeí (Městské muzeum v Náchodě, Památník města Police nad Metují, Jiráskovo muzeum v Hronově, Muzeum v Nové Město nad Metují, Muzeum Červený Kostelec) a vlastní sbírkotvornou činností.

 

Zdroj: http://www.kr-kralovehradecky.cz/cz/kraj-volene-organy/tiskove-centrum/aktuality1/kraj-jedna-s-mestem-o-presunu-depozitu-muzea-nachodska--310078/


Ilustrační foto Ilustrační foto

Další zprávy /