Dnes
Teplota: 13.2 °C

Středa, 11.11.2020Náchod si připomněl Den válečných veteránu – letos komorněji

Náchod si připomněl Den válečných veteránu – letos komorněji


Ve středu 11. listopadu 2020 v 11 hodin uctili již tradičně představitelé města Náchoda - místostarostové Jan Čtvrtečka, Pavla Maršíková a František Majer památku obětí válečných konfliktů položením květin u památníku na Dobrošově.

I této tradiční pietní akce se v letošním roce dotkla vládní opatření, a tak se musela obejít bez účasti širší veřejnosti. Následně památku obětí všech válek uctili také zástupci Českého svazu bojovníků za svobodu.

Při této příležitosti se vedení města Náchoda opět zabývalo nutností obnovy památníku, které brání majetkové poměry k pozemku pod památníkem i k samotné stavbě. Město i nadále usiluje o jeho převedení z majetku  státu do svého vlastnictví, což by následně umožnilo toto pietní místo důstojně upravit včetně přilehlé zeleně.


11. listopad byl vybrán symbolicky neboť toho dne roku 1918 v 11 hodin 11 minut zazněla poslední salva při podpisu příměří mezi spojenci a Německem ve vlakovém voze Le Francport u severofrancouzského města Compiégne. Tímto aktem byly na západní frontě ukončeny boje 1. světové války.  Symbolem dne veteránů se stal květ vlčího máku. Ten jako symbol pro padlé vojáky poprvé použila americká profesorka a humanistka Moina Michaelová. V roce 1921 symbolizoval vlčí mák sbírku na pomoc válečným veteránům a invalidům. Proč právě vlčí mák je symbolem krve prolité na bojištích? Vysvětlení z čistě botanického hlediska je jednoduché. Vlčí máky kvetou v době, kdy jiné rostliny v okolí jsou mrtvé. Semena vlčích máků odpočívají v půdě řadu let, a když nejsou nablízku konkurenční rostliny, vyraší. A právě půda na bojištích rozbrázděných a přerytých bombami a granáty, se silnou koncentrací vápence ze zdevastovaných budov působila jako katalyzátor pro vyrašení vlčích máků.


Náchod si připomněl Den válečných veteránu – letos komorněji Náchod si připomněl Den válečných veteránu – letos komorněji

Náchod si připomněl Den válečných veteránu – letos komorněji Náchod si připomněl Den válečných veteránu – letos komorněji

Další v galerii 4

Další zprávy /