Dnes
Teplota: 14.8 °C

Sobota, 09.10.2021Nový skatepark v Náchodě láká nejen děti, ale i zkušené jezdce

Nový skatepark v Náchodě láká nejen děti, ale i zkušené jezdce


V areálu za krytým plaveckým bazénem v ulici Bratří Čapků vyrostlo nové moderní sportoviště pro skateboarding. Nový skatepark za celkem 5,3 mil. Kč dnes odpoledne slavnostně otevřeli představitelé města Náchoda společně s dodavatelem stavby - firmou Mystic Construction s.r.o., Praha.

Na zahájení provozu nechyběla exhibice zkušených skateboardistů a soutěže pro děti, které netrpělivě čekaly na svou první jízdu na skateboardu nebo koloběžce.

Železobetonový skatepark o rozloze 735 m2 na ploše 15x49 m tvoří různě veliké a tvarově členité plochy, šikmé plochy, tzv. banky, a rádiusy, které mají různou hloubku a poloměr, jsou propojené různými zídkami, schody a rovnými plochami. Pojezdové hrany zídek a schodů jsou zpevněny ocelovou hranou nebo jsou ponechány v přírodním surovém stavu. Přechody mezi rovinou a rádiusem, tzv. koping, tvoří ocelové trubky a pro správnou funkčnost překážky je velice důležité jejich ukotvení a pozice.  Součástí skateparku jsou i ocelové konstrukce, různá pojezdová zábradlí a další prvky uzpůsobené pro jízdu na skateboardu.

„V Náchodě je už mnoho šikovných a úspěšných skateboardistů na vysoké úrovni, proto věříme, že mělo smysl investovat do odpovídajícího a kvalitního zázemí a svůj talent a schopnosti tak budou moci nadále rozvíjet tzv. doma," dodal starosta Jan Birke.

Při výstavbě byly využity železobetonové desky tloušťky 150-200 mm, které jsou realizovány technologií stříkaného betonu. Oblé a tvarově členité plochy jsou zpevněny pruty o průměru 8 mm, v napojeních a exponovaných místech jsou použity i silnější. Rovinné povrchy a plochy ve skateparku jsou většinou hlazeny strojově leštičkami pro dosažení ideální hladkosti povrchu. Všechny ostatní plochy a všechny rádiusy jsou hlazeny ručně, a to co nejpečlivěji. Ruční hlazení samozřejmě nelze úplně srovnávat s hlazením strojovým, ale přesto je vyžadována maximální hladkost stejná jako je např. u průmyslové podlahy. Veškeré plochy jsou vyspádovány v 1-1,5% spádu do krajů plochy. Povrch betonového skateparku zůstává v barvě betonu bez další úpravy a dešťová voda z plochy skateparku je odvedena vyspádováním do okolního terénu.

„Finální podoba skateparku byla konzultována s budoucími uživateli a obsahuje všechny aktuální a používané překážky, které jsou upořádány do mezi sebou propojených sekcí. Velikost překážek je volena tak, aby jejich obtížnost byla stupňována od těch jednoduchých až po ty obtížnější. Nový skatepark, jehož součástí bude v příštím roce i mobiliář, splňuje všechny požadavky na pořádání závodů," upřesnil místostarosta Jan Čtvrtečka.

Na nový skatepark bude navazovat také skladová hala pro potřeby sportovního areálu.

Slavnostní otevření s bohatým programem, ukázkami a soutěžemi, proběhlo pod taktovkou společnosti Mystic Construction ve spolupráci s místní skateboardovou komunitou. Děkujeme všem organizátorům a všem, kteří se přišli podívat, za skvělou atmosféru!

Skatepark bude otevřen až do konce října od 8 do 20 hodin, v měsících listopad-březen od 9 do 16 hodin. Děkujeme všem návštěvníkům za dodržování provozního řádu a věříme, že sportoviště je v těch nejlepších rukou a bude sloužit bez poškození nám všem!

 

 

 


Nový skatepark v Náchodě Nový skatepark v Náchodě

Nový skatepark v Náchodě Nový skatepark v Náchodě

Další v galerii 8

Další zprávy /