Dnes
Teplota: 6.4 °C

Pondělí, 20.01.2020Půl miliardy korun na investice do Náchoda – dobrý start nového roku

Půl miliardy korun na investice do Náchoda – dobrý start nového roku


Rok 2020 odstartoval v Náchodě opravdu velkolepě, především z pohledu investic je na co se těšit. Už v lednu 2020 tak můžeme počítat s téměř půl miliardou korun ze státního rozpočtu. 

Hned v prvním lednovém týdnu Vláda ČR schválila podporu obnovy vodohospodářských soustav, přičemž přímo pro Náchod to představuje 170 mil. Kč na rekonstrukci přivaděče, dalších 50 mil. Kč pak pro VaK Hradec Králové. Málokdo si totiž dnes už umí představit, že by nemohl doma otočit kohoutkem, ze kterého mu poteče pitná voda. Ta patří k základním životním potřebám a platí to dvojnásob v současné době, kdy stále více hrozí možná sucha. Je proto nutné udržovat naši vodovodní síť v té nejlepší kondici. To znamená obrovské investice pro obce i lokální společnosti starající se o vodovody a kanalizace. Například v Náchodě jsme v loňském roce za 8 milionů korun postavili v příměstské části Pavlišov nový vodojem, který nahradil čtyřicet let starého předchůdce v havarijním stavu. „Obdobných akcí nás čeká čím dál tím více. Proto mám radost, že Ministerstvo zemědělství vytvořilo samostatný dotační program na rekonstrukci páteřních vodovodů a propojování vodovodních soustav. Díky tomu budou mít obyvatelé Náchodska a celého regionu jistotu, že nezůstanou bez pitné vody ani v období sucha," vysvětlil Jan Birke, starosta Náchoda, poslanec PČR a také místopředseda Asociace vlastníků páteřní vodárenské infrastruktury.

Další velkou investicí státu, konkrétně Ministerstva kultury ČR, je revitalizace zámeckého kopce za 160 mil. Kč, jejíž příprava rovněž spěje do finále. 10. ledna 2020 byla vyhlášena soutěž na dodavatele a zahájení realizace je tak již otázkou jen několika týdnů.

A v neposlední řadě tolik skloňovaný obchvat Náchoda. Urychlujeme projednávání majetkoprávních úkonů a konkrétní jednání s vlastníky pozemků a staveb v trase stavby. „Byl jsem ujištěn, že na letošní rok je připraveno 150 mil. Kč na výkupy. Ambicí státu je realizovat v letošním roce výkupy 2/3 potřebných pozemků," upřesnil starosta Birke.

Suma sumárum 480 milionů korun, které spolu se 160 mil. Kč na investice v rozpočtu města Náchoda na rok 2020 tvoří opravdu významnou částku 640 mil. Kč pro rozvoj nejen našeho města, ale celého regionu v relativně krátkém časovém horizontu.

 


Obchvat Náchoda_viualizace Obchvat Náchoda_viualizace

obchvat Náchoda_viualizace obchvat Náchoda_viualizace

Další v galerii 11

Další zprávy /