Dnes
Teplota: 13.0 °C

Pátek, 26.04.2024110 let městského divadla v Náchodě

110 let městského divadla v Náchodě


Právě dnes si připomínáme významnou událost, která před sto deseti lety znamenala důležitý milník v kulturním životě našeho města.

26. dubna 1914 se veřejnosti slavnostně otevřel kulturní a společenský symbol našeho města - Městské divadlo Dr. Josefa Čížka, které se nachází v reprezentativní secesní budově na severní straně Masarykova náměstí.
Slavnostnímu otevření této významné budovy předcházela samotná stavba, která byla zahájena 22. dubna 1912 podle projektu pražského architekta Dr. Aloise Čenského a trvala pouhé dva roky.
Otevření divadla, pojmenovaného po významném starostovi i nadšeném divadelním ochotníkovi Dr. Josefu Čížkovi, bylo svátkem nejen náchodských ochotníků, ale celé veřejnosti. Jako zahajovací představení byl místními ochotníky uveden Jiráskův „Jan Žižka" v titulní roli s Eduardem Vojanem, členem Národního divadla v Praze.
Slavnostní otevření proběhlo necelé tři měsíce před vypuknutím první světové války a bylo tak na dlouhou dobu poslední radostnou událostí pro náchodskou veřejnost.

K 110. let výročí Městského divadla Dr. Josefa Čížka uvede Beránek Náchod v sobotu 27. dubna 2024 od 19 hodin "MUZIKÁLY NARUBY" v podání předních českých zpěváků a muzikálových herců Josefa Vágnera, Jana Kopečného a Petra Ryšavého. Zazní hity nejen z tradičních muzikálů jako jsou Bídníci, Kleopatra, Angelika, Tři mušketýři, ale také z českých hit-muzikálů.


Další zprávy /