Dnes
Teplota: 8.2 °C

Středa, 02.03.2022Otázka ochrany obyvatelstva, varování a ukrytí

Otázka ochrany obyvatelstva, varování a ukrytí


V posledních dnech se v souvislosti se situací na Ukrajině zvedl zájem občanů v otázce úkrytů a jejich rozmístění na území České republiky. K tomu zaujalo stanovisko Ministerstvo vnitra ČR, potažmo Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru (HZS).

Aktuální situace nepředstavuje hrozbu takového rozsahu, že by bylo potřeba stálé tlakově odolné kryty narychlo obnovovat. Je třeba zachovat klid, nešířit matoucí informace a zprávy, nevyvolávat paniku. V tuto chvíli není zřejmé, že by měla situace na Ukrajině eskalovat směrem k reálnému ohrožení České republiky jadernou hrozbou.

Podrobné informace  k tomuto tématu najdete na:

https://www.hzscr.cz/clanek/otazka-ochrany-obyvatelstva-varovani-a-ukryti.aspx

Stálé tlakově odolné úkryty byly utlumeny, byla nastolena cesta improvizovaného ukrytí. Improvizovaného ukrytí se využívá v MÍROVÉ DOBĚ při velkých havárií s rizikem kontaminace nebezpečnými látkami a účinky pronikavé radiace. V případě vzniku této mimořádné události slouží k ukrytí uzavřená místnost v budově s možností poslechu televizního nebo rozhlasového vysílání.

Improvizovaný úkryt (IÚ) je předem vybraný optimálně vyhovující prostor ve vhodných částech bytů, obytných domů, provozních a výrobních objektů, který bude upravován fyzickými a právnickými osobami pro jejich ochranu a pro ochranu jejich zaměstnanců před účinky mimořádných událostí s využitím vlastních materiálních a finančních zdrojů.

https://www.hzscr.cz/clanek/ukryti-obyvatelstva-v-ceske-republice.aspx

Další informace na:

https://mestonachod.cz/mesto/krizove-rizeni/ochrana-obyvatelstva/default.asp

https://www.hzscr.cz

 


ilustrační foto ilustrační foto

Další zprávy /